När beröm skadar...
- Darina schartman
- 20 jan.
- 3 min läsning
Uppdaterat: 29 jan.

Att ge beröm och uppmuntran är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för barn – men bara om det görs på rätt sätt. Forskning visar att beröm kan stärka självförtroendet och påverka beteendet positivt, men om det används fel kan det istället skapa osäkerhet, prestationsångest eller beroende av yttre bekräftelse.
Det är därför viktigt att vi ger genomtänkt och ärligt beröm, som stärker barnets inre motivation och självbild, istället för att skapa ett beroende av att ständigt bli bekräftad av andra.
Varför är beröm viktigt?
När vi ger beröm behöver vi vara medvetna om hur och varför vi gör det. Om vi ständigt berömmer barn för deras intelligens ("Du är så smart!") istället för deras ansträngning ("Jag ser hur hårt du jobbat med det här!"), kan det leda till rädsla för att misslyckas och en ovilja att utmana sig själva.
Ett barn som vant sig vid att få beröm för sina prestationer kan börja känna sig värdelöst när berömmet uteblir. När vi berömmer barn på rätt sätt, stärker vi deras självbild och hjälper dem att känna sig trygga i sina förmågor. För små barn är beröm oftast enkelt att ta emot, och de uppskattar det oavsett hur vi uttrycker det. Men ju äldre barnen blir, desto mer selektiva blir de med vilken sorts beröm de uppskattar. Enkla fraser som "Bra jobbat!" eller "Vad duktig du är!" stärker inte barns självbild. De kan till och med uppfattas som irriterande eller oärliga om de upprepas för ofta.
Hur skiljer sig beröm mellan barn?
Alla barn är unika och reagerar olika på beröm. Vissa barn blir glada över varje positiv kommentar, medan andra är mer känsliga för hur berömmet ges. Om vi överanvänder beröm eller alltid ger det på samma sätt, kan det förlora sin verkan. Till och med något så enkelt som att säga "Vad duktig du är" kan ibland störa ett barns koncentration. Jag minns en situation där ett barn var djupt fokuserat på att klippa papper. När läraren gav ett spontant beröm tappade barnet plötsligt fokus och blev distraherat.
Variationen gör skillnad
Nyckeln till effektiv beröm ligger i variation. När vi lär oss att berömma på olika sätt blir det inte bara mer meningsfullt för barnet, utan det blir också roligare för oss vuxna. Det är viktigt att lära sig att utforska olika sätt att ge beröm och uppmuntran, så att du kan fylla på din egen "repertoar". Ju fler sätt du har att berömma och uppmuntra, desto större är chansen att du når de resultat du önskar – både när det gäller att stärka barnets självförtroende och att främja positivt beteende.
Tack – en enkel men kraftfull uppmuntran
Att säga "tack" är ett enkelt men oerhört kraftfullt sätt att ge beröm. När vi tackar barn för något de gjort, lär vi dem samtidigt en viktig social färdighet som förbättrar alla deras relationer. Genom att säga "tack" visar vi uppskattning och modellera ett gott beteende för barn att följa.
Exempel på Tack:
"Vad trevligt att du städade ditt rum."
"Tack för att du hjälpte din bror med hans läxa."
"Jag blev så glad när du hjälpte mig att städa."
"Nu är hela tvätten klar. Tack för din hjälp!"
"Tack för att du lekte själv och lät mig prata i telefon."
Gör Tack till en vana
Försök att under en vecka träna på att tacka ditt barn för olika saker, även sådant som de vanligtvis förväntas göra. Det skapar en positiv atmosfär och hjälper barnet att känna sig sett och uppskattat.
Genom att lära oss hur vi effektivt berömmer och tackar, skapar vi förutsättningar för barn att blomstra och utvecklas till starka, självsäkra individer.
Commentaires